Schaken op OBS de Touwladder

Natuurlijk kan niet iedereen schaken, maar dat geeft niets. Op OBS De Touwladder kun je leren schaken. Op onze school wordt wekelijks geschaakt!

De eerste ronde schaken zijn inmiddels al gestart. Elke maandag wordt na schooltijd een partij gespeeld. Leerlingen van groep 5 t/m groep 8 kunnen zich hiervoor inschrijven. Er kunnen maximaal 34 schakers deelnemen. Na 9 partijen weten we wie de nieuwe schoolkampioen wordt.
Zie hiervan de foto's in het schoolfotoboek.

Eind februari start het schoolschaakkampioenschap van het district 's-Hertogenbosch. Wij doen hier ook aan mee met één of twee teams.

Waarom schaken we op OBS De Touwladder ?

• Schaken bevordert het logisch denken, zoals het combineren, coördineren en analyseren van spelsituaties, het vinden van de relaties tussen oorzaak en gevolg(en).
  • Schaken bevordert het creatieve denken.
  • Schaken scherpt het voorstellingsvermogen.
  • Je leert omgaan met je eigen fouten. Iedereen maakt fouten op het schaakbord, ook de wereldkampioen. En wat erger is: het zijn jouw eigen fouten. Je kunt bij een schaakwedstrijd niet de schuld geven aan de wind, de zon, het veld, de scheidsrechter... als je een foute zet doet, is dat helemaal jouw eigen schuld. Een harde les!
  • Je leert beslissingen nemen.Als de situatie op het bord kritiek is, moet je diep nadenken over je volgende zet. En je moet een keuze maken. Misschien is de ene zet reddend, de andere verliezend. Misschien is de ene zet verliezend, de andere zelfs winnend. Het is allemaal jouw keuze en jij moet beslissen.
  • Schaken geeft rust in de klas. Je leert je optimaal concentreren.
  • Verder heeft schaken een bepaalde moeilijkheidsgraad. Hoe de stukken lopen, kan iedereen leren – daar hoef je niet bijzonder intelligent voor te zijn. Maar een bord met 64 velden overzien, met 32 stukken die negen verschillende manoeuvres uit kunnen voeren, en dan de interactie daartussen – dat is een hele uitdaging.
  • En natuurlijk…Schaken is gewoon leuk !